Join Radio MENU
Join Radio -
THINGS WE LOVE

ΔΙΑΚΟΠΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ

ΠΙΣΩ

Η  διάρκεια ζωής ενός δελφινιού  στη θάλασσα είναι 45-50 χρόνια.
Σε συνθήκες αιχμαλωσίας ένα στα δύο δελφίνια πεθαίνει μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της φυλάκισής του, από το στρες, τις αρρώστιες ή τη μόλυνση εντός της δεξαμενής.
Το στρες είναι ένα μόνιμο στοιχείο της ζωής σε δελφινάριο. Ξεκινάει από τη στιγμή που το δελφίνι θα αποκοπεί βίαια από το κοπάδι του και συνεχίζεται με τη στέρηση τροφής κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Κάτα τη διάρκεια της υπόλοιπης αιχμαλωσίας του.
Ο περιορισμός στην ακτίνα κολύμβησης είναι ακραίος και βασανιστικός καθώς τα ελεύθερα δελφίνια κολυμπούν αποστάσεις μέχρι 160 χιλιόμετρα τη μέρα και καταδύονται έως τα 100 μέτρα βάθος.
Χρησιμοποιούν υπερήχους για να πάρουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους όπως η απόσταση ή το σχήμα αντικειμένων (ηχοεντοπισμός) και σε μία δεξαμενή η αλλεπάλληλη αντήχηση του σόναρ τους από τα τοιχώματα τα οδηγεί πολλές φορές στην τρέλα. Ακόμη και αν ένα δελφίνι γεννηθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία να κρατείται και να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης χωρίς καμμία προοπτική απελευθέρωσης στο φυσικό του περιβάλλον.

Για τα δελφίνια η πισίνα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κελί.
Η μεταχείρισή τους από τους εκπαιδευτές είναι αυτή του θηριοδαμαστή που τιμωρεί τους ανυπάκουους και εκβιάζει την υποταγή με πείνα. Η αιχμαλωσία τους σημαίνει αέναη στέρηση των βασικότερων βιολογικών και ψυχολογικών τους αναγκών.
Σημαίνει ότι θα ζήσουν όπου και όπως επιλέξουν τα αφεντικά τους και θα πεθάνουν όταν πια δεν θα τους προσφέρουν κέρδος. Σημαίνει ότι δεν θα ζήσουν μία ζωή όπως τη θέλουν.
Ελεύθερη.
 
Δεν θέλουμε να συγκινήθεις . Θέλουμε να κάνεις (και να διαδώσεις) το σωστό.
Είναι στο χέρι σου.

Το τηλεοπτικό σποτ με τίτλο ” Ελευθέρωσε το φίλο σου” αποτελεί μία ιδιωτική πρωτοβουλία που έγινε υπό την αιγίδα των Περιβαλλοντικών Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων: The Dolphin’s Voice e.V. , iSea , Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος την οποία στηρίζουν  πολλές ακόμη οργανώσεις, τόσο Ελληνικές (ΕΚΠΑΖ, Π.Φ.Π.Ο, Αλκυόνη, Free & Real ) όσο και διεθνείς (Ric o Barry’s Dolphins’ project, Sea Shepherd Cove Guardians, Animalia, Oikeutta eläimille) .
Όλοι όσοι εργάστηκαν για την δημιουργία του εργάστηκαν εθελοντικά.

Οργάνωση παραγωγής: Elisabeth Dimitras, Valia Stefanoudaki
Σκηνοθεσία: Katerina Yiannakopoulou,
Πρωτότυπη Μουσική: Άκης Δαούτης,
Editing / Sound / Sound design: Νικος Χελιδονιδης,
DoP: Δημήτης Αμπατζής,
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου,
Dialog Editing: Marios Laz Ioannidis στο MusicRoom Studio, Χρήστος Γιαννακόπουλος
Executive producer: Centipede productions
Επιμέλεια Υποτίτλων: Mάνος Σηφαλάκης
Πλάνα: Earth island institute – Ingrid N. Visser, Orca Research trust – Athos sea cruises – Ροδοκαλακης , Sea Shepherd cove guardians

Συμμετέχοντες: Χριστίνα Αλεξανιάν, Αντίνοος Αλμπάνης, Ορφέας Αυγουστίδης , Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Πέμη Ζούνη, Μαρία Καβογιάννη, Ιωάννα Παππά, Βίκυ Παπαδοπουλου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σολωμού.
Guest star: Blue the dog.

dolphin

Μαρία*Πετρίδη

BACK TO TOP