Join Radio MENU
Join Radio -
CALENDAR

ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ: ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΜΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΙΣΩ

Το μιούζικαλ Ερωτόκριτος, η μεγάλη επιτυχία που εγκαινίασε την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζεται για μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο στις 15 Σεπτεμβρίου 2017. Ο Δημήτρης Μαραμής υπογράφει τη μουσική, το λιμπρέτο, αλλά και τη μουσική διεύθυνση του Ερωτόκριτου, ενώ η σκηνοθεσία, η χορογραφία και το σκηνικό είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ο Ερωτόκριτος είναι ένα αφηγηματικό ποίημα, το οποίο γράφτηκε από τον Βιτσέντζο Κορνάρο τον 17ο αιώνα στην Κρήτη. Πρόκειται για μια έμμετρη μυθιστορία με περισσότερους από 10.000 στίχους σε κρητική διάλεκτο, ομοιοκαταληξία και ρυθμό ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, ενώ θεωρείται ένα από τα ωραιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας, αλλά και της Αναγέννησης.  Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές είναι ο Ερωτόκριτος, γιός ενός ταπεινού αυλικού, και η Αρετούσα, κόρης του βασιλιά της Αθήνας, Ηράκλη, οι οποίοι είναι τρελά ερωτευμένοι μεταξύ τους. Ωστόσο, λόγω των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων που ανήκουν, δεν μπορούν να χαρούν τον ερωτά τους και να ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι.

Ερωτόκριτος_13_φωτό Β. Μακρής

Ο Δημήτρης Μαραμής συνέθεσε ένα έργο γεμάτο δυνατές μελωδίες, πάνω στο αριστούργημα του Κορνάρου, κρατώντας την κρητική διάλεκτο και το μέτρο (δεκαπεντασύλλαβος) του έργου. Με επιρροές από τη μουσική παράδοση της Κρήτης, αναφορές στην τζαζ, τα μπλουζ, αλλά και τον Χατζιδάκι, ο συνθέτης δημιούργησε ένα νέο μελωδικό σύμπαν για τους χιλιάδες στίχους του Ερωτόκριτου. «Το πρώτο ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου ήταν το πώς θα προσέγγιζα μουσικά αυτό το κλασικό αριστούργημα των δέκα χιλιάδων στίχων γραμμένο στην κρητική διάλεκτο, μέρη του οποίου σιγοτραγουδιούνται από όλους τους Έλληνες στην παραδοσιακή τους μελοποίηση. Θεώρησα ότι πρέπει να μελοποιηθεί με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει έως τώρα, χωρίς όμως να προδοθεί ούτε μία συλλαβή από το λόγο του Βιτσέντζου Κορνάρου», αναφέρει ο Δημήτρης Μαραμής στο σημείωμά του.

Ο Ερωτόκριτος του Μαραμή δεν τοποθετείται σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο. Εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, στην «αρρώστια» του πόθου και στις περιπέτειες των δύο νέων μέχρι να φτάσουν στο αίσιο τέλος του γάμου τους, παρά τη χρήση του ιδιαίτερου δεκαπεντασύλλαβου του Κορνάρου, που παραπέμπει στο πρωτότυπο ιστορικό πλαίσιο.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται επίσης η σκηνική απόδοση του Κωνσταντίνου Ρήγου, ο οποίος έστησε μια παράσταση με σύγχρονα υλικά και μινιμαλιστικό σκηνικό, αλλά και μια live κάμερα που εστιάζει στην ένταση των συναισθημάτων. Η σκηνοθεσία ακολουθεί το μουσικό κείμενο και τη γλώσσα του Ερωτόκριτου, και την ίδια στιγμή αναδεικνύει όλα εκείνα τα διαχρονικά ζητήματα που ενώνουν και ταυτόχρονα χωρίζουν την Αρετούσα και τον Ερωτόκριτο, με τη δραματική και επαναστατική ένταση ενός Ρωμαίου και μιας Ιουλιέττας.

Στη μεγάλη επιτυχία του Ερωτόκριτου συνέβαλαν ιδιαιτέρως οι πρωταγωνιστές της παράστασης: ο Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος) και η Μαρίνα Σάττι (Αρετούσα) υπήρξαν το ιδανικό ζευγάρι των ερωτευμένων νέων και απέδωσαν με σπουδαίες ερμηνείες, φρεσκάδα και ερωτισμό τη μουσική του Μαραμή. Μαζί τους ο τραγουδοποιός Γκωτιέ Βελισσάρης, και οι διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες Ιωάννα Φόρτη και Κωστής Μαυρογένης δημιούργησαν ένα πρωταγωνιστικό σύνολο υψηλού επιπέδου.

Info 

Ερωτόκριτος
Μιούζικαλ του Δημήτρη Μαραμή
Παραγγελία της ΕΛΣ
15 Σεπτεμβρίου 2017
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
 €15, €20, €25, €35, €45, €55 / Φοιτητικό, Παιδικό €12
Προπώληση Εισιτηρίων:
Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, Πανεπιστημίου 39
ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ – Τ. 2130885700 
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/
www.ticketservices.gr 
www.nationalopera.gr 
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου

BACK TO TOP