Join Radio MENU
Join Radio -
Things We Love

Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι βαλίτσες γεμάτες γνώση που κάνουν το γύρο του κόσμου

LIVE NOW! Join Radio - Sunny Boy Sunny Boy

Ποιο βαλιτσάκι του Σπορτ Μπίλυ! Κάθε χρόνο 120 περίπου σχολεία σε όλη την Ελλάδα δανείζονται τις  Μουσειοσκευές δίνοντας τη δυνατότητα σε 10.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Οι βασικές είναι 7 και κάθε μια έχει διαφορετικό θέμα, περιλαμβάνοντας αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Τα τελευταία 5 χρόνια οι μουσειοσκευές έχουν ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κι έχουν παραχωρηθεί σε βιβλιοθήκες, μουσεία και σχολεία 21 βαλίτσες, τις οποίες χρησιμοποιούν 5000 μαθητές ετησίως. Στο εξωτερικό, έχουν δοθεί συνολικά 22 κοσμογυρισμένες μουσειοσκευές, μετρώντας κάμποσα μίλια στον αέρα!

Στις ΗΠΑ, 15 μουσειοσκευές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε Σχολεία, Πανεπιστήμια, Προξενεία και Πρεσβείες της Νέας Υόρκης, της Νέας Ορλεάνης, της Ουάσινγκτον και της Βοστώνης. Στον Καναδά,  2 μουσειοσκευές βρίσκονται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο.  Στην Ευρώπη, 4 μουσειοσκευές βρίσκονται  στο Λονδίνο, στο Μόναχο και στις Βρυξέλλες, ενώ η χάρη τους έφτασε μέχρι τη Ζιμπάμπουε.

Οι επτά μουσειοσκευές του Μουσείου είναι οι εξής:

Κυκλαδικός Πολιτισμός
Το θέμα της είναι ο Κυκλαδικός Πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα τα κυκλαδικά ειδώλια, τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης της εποχής αυτής. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς ήταν η ζωή στις Κυκλάδες 5000 χρόνια πριν, για την καθημερινή ζωή των κατοίκων και τις ασχολίες τους και για τα κυκλαδικά ειδώλια, αντίγραφα των οποίων περιλαμβάνονται στη μουσειοσκευή.

Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα
Η Μουσειοσκευή αυτή έχει στόχο να μάθουν τα παιδιά τις ρίζες και την εξέλιξη των διαφόρων παιχνιδιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Περιέχει αντίγραφα παιχνιδιών, όπως αστραγάλους, σβούρα, κούκλα, γιο-γιο κ.ά., έντυπο υλικό και υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν παίζοντας.

Αρχαία ελληνική κεραμική
Η Μουσειοσκευή με θέμα την κεραμική περιέχει αντίγραφα αγγείων από τα γεωμετρικά έως και τα ελληνιστικά χρόνια. Παρέχει  πληροφορίες για τα βασικά στάδια κατασκευής ενός πήλινου αγγείου, τον τρόπο διακόσμησης των αγγείων, τα σχήματα, τις ονομασίες και τη χρήση τους.

Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα
Το θέμα της είναι οι διάφοροι τύποι αρχαίων ενδυμάτων, όπως απεικονίζονται κυρίως στις παραστάσεις των αγγείων του μουσείου. Στόχος είναι να δοθούν πληροφορίες για τα ενδύματα των αρχαίων Ελλήνων, τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονταν, τα εξαρτήματα της ενδυμασίας, όπως τα κοσμήματα και τα καλύμματα της κεφαλής, καθώς και τα υποδήματα που συμπλήρωναν την αμφίεση των αρχαίων Ελλήνων.Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα
Πηγή πληροφοριών για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων, τα σκεύη που ήταν απαραίτητα στην κουζίνα και στο καθημερινό και γιορταστικό τραπέζι, τα οφέλη της σωστής διατροφής και του ισορροπημένου πρωινού, τη διατροφή και το ρόλο της στην κοινωνική ζωή(συμπόσια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές) καθώς και πληροφορίες για διάφορες συνταγές και αγαπημένες τροφές.


Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Ελλάδα
Καθημερινές ασχολίες των αντρών και των γυναικών στην αρχαία Ελλάδα. Πως διασκέδαζαν, ποιες ήταν οι υποχρεώσεις τους ως στρατιώτες και ως πολίτες, πως γινόταν ένας γάμος, με ποια παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά και ποια αθλήματα συνηθίζονταν τότε. Η μουσειοσκευή περιέχει αντίγραφα αντικειμένων που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή και πολλές προτάσεις για δραστηριότητες μέσα και έξω από το σχολείο.Πολυαισθητική Μουσειοσκευή
Η πολυαισθητική μουσειοσκευή με θέμα τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, δημιουργήθηκε για τα άτομα με προβλήματα όρασης, απευθύνεται όμως σε όλες τις ομάδες που επιθυμούν να εξερευνήσουν θέματα όπως η γεωγραφία και η ιστορία των Κυκλάδων και τα ειδώλια και οι πρώτες ύλες, μέσα από μια βιωματική διαδικασία. Το περιεχόμενο αποτελείται από ένα βιβλίο, ένα κεντημένο χάρτη, έναν απτικό χάρτη νερού, πέτρες, κλωστές, θραύσματα από αντίγραφα ειδωλίων, κομμάτια αφρολέξ και ένα μαρμάρινο αντίγραφο ειδωλίου.

Πώς δανείζομαι μια Μουσειοσκευή
Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας, τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο. Οι μουσειοσκευές μπορούν επίσης να «υιοθετηθούν» από έναν φορέα, εταιρεία ή ιδιώτη  και να προσφερθούν σε σχολείο, Πανεπιστήμιο, Ίδρυμα ή άλλο φορέα.

 

INFO
Για το δανεισμό μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 210 7239438 (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο.

cycladic.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BACK TO TOP