flowers in the big parade deep inside your heart

Η χιώτικη Kiss the Earth θα σε κάνει να βουτήξεις στο βάζο με το φυστικοβούτυρο. Ο Κώστας Πλακωτάρης εξηγεί το πώς

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΤΙΣ 20 Απριλίου 2018

O Κώστας Πλακωτάρης είναι ο δημιουργός της νέας εταιρίας Kiss The Earth, η οποία παράγει τα ωραιότερα φυστικοβούτυρα, φουντουκοβούτυρα και αμυγδαλοβούτυρα που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. 
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Χίο, με ενδιάμεσα διαλείμματα τις σπουδές στην Αγγλία και μία μικρή  διαμονή στην Αθήνα. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε φουλάρει ενέργεια, έχει ένα μόνιμο χαμόγελο που δεν πατάει ποτέ off κι ακούει πάντα και παντού μουσική (οι τυχεροί Χιώτες ακούνε τις μουσικές επιλογές του σε γνωστά στέκια του νησιού).

Η παραγωγός του Join Radio και φωτογράφος Κική Παπαδοπούλου, συνάντησε τον υπέροχο Κώστα στο εργαστήριο του, στον Κάμπο της Χίου και γύρισε στην Αθηνά με ενθύμια τις παρακάτω φωτογραφίες και τα λόγια του. Η ιστορία του χώρου στον οποίο βρίσκεται το εργαστήριο σου και η πιο ωραία ανάμνηση σου από τα παιδικά σου χρόνια εκεί. 
Έχω φτιάξει το εργαστήριο μου στο ισόγειο του πατρικού μου σπιτιού στον Κάμπο της Χίου. Όταν ήμουν μικρός, οι χώροι αυτοί προορίζονταν για την αποθήκευση και το εμπόριο των μανταρινιών και γι’ αυτό οι γονείς μου όπως και όλοι τότε, τους φώναζαν μαγαζιά.  (σ.σ. σ’ έναν τοίχο της αυλής που έχει μια παλιά μπασκέτα, έχουν μείνει κάτι ξεθωριασμένα γράμματα που λένε Madison Square Garden γιατί  έπαιζαν εκεί μπάσκετ με τ’ αδέρφια του) 
Θυμάμαι πολύ έντονα να μου λένε οι γονείς μου: «Κώστα, πήγαινε στο μαγαζί να φέρεις το τάδε». Να λοιπόν που τελικά κατάφερα να το κάνω και κανονικό μαγαζί!

Τι σημαίνει για έναν νέο Χιώτη επιχειρηματία η πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα προϊόν που δεν βασίζεται στη μαστίχα ή τα εσπεριδοειδή; 
Η Χίος έχει συνδέσει το όνομα της με τη μαστίχα και έχει ένα έντονο εμπορικό παρελθόν. Σ’ εμένα υπήρχε ο φόβος ότι ένα προϊόν χωρίς μαστίχα από τη Χίο ίσως φαίνονταν παράταιρο. Μετά σκέφτηκα ότι τα τελευταία χρόνια στο νησί δραστηριοποιούνται νέοι άνθρωποι που παρασκευάζουν προϊόντα για τα οποία είμαστε υπερήφανοι και τα στηρίζουμε. Προϊόντα όπως η Μπύρα Χίου, το τυρί Μαστέλο ή η χιώτικη Αλόη βρίσκονται στα ράφια των καλύτερων καταστημάτων της χώρας. Οπλίστηκα λοιπόν με θάρρος, είπα την ιδέα στους κοντινούς μου, έκλεισα τα μάτια και βούτηξα στα βαθιά.

Πώς θα περιέγραφες την εμπειρία του ξεκινήματος μιας νέας επιχειρηματικής κίνησης στην Ελλάδα του 2018; 
Το ξεκίνημα πάντα έχει δυσκολίες αλλά όταν πιστεύεις πολύ στον σκοπό σου, δεν έχεις παρά να δώσεις όλες σου τις δυνάμεις σε αυτό που κάνεις. Σίγουρα υπάρχει ένας κόσμος γεμάτος παραλογισμό και η χρηματοδότηση είναι μηδαμινή αλλά μια καλή ιδέα, η όμορφη παρουσίαση και η δουλειά για τον στόχο μπορούν να σε πάνε μακριά.

Ποια ήταν τα πρώτα πράγματα που ήθελες να δώσεις έμφαση στα προϊόντα σου και πώς συνδέονται με τις φιγούρες των αθλητών στα βαζάκια;
Εξ’ αρχής, ήθελα να υπάρχει απλότητα στις συσκευασίες μας και να εκφράζεται με γραμμικό τρόπο. Παράλληλα, θέλαμε να περάσουμε και το μήνυμα ότι τα προϊόντα μας είναι «καύσιμα» για δραστήριους καταναλωτές. Γι αυτό, ζητήσαμε να σχεδιαστούν ανάλογοι αθλητές σε κάθε συσκευασία. Οι συνεργάτες μας στην Nineteen design έφεραν καλύτερο αποτέλεσμα από ότι φανταζόμασταν.

Τι περιέχουν τα τρία -πρωινό, δεκατιανό και απογευματινό-γεύματα που μας έφτιαξες και ποια είναι τα πιο συχνά λάθη τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε όταν φτιάχνουμε γεύματα που μας δίνουν ενέργεια;
Πρωινό
Φέτες ψωμιού dinkel α. με αμυγδαλοβούτυρο, μέλι και σπόρους τσία και β. με φουντουκοβούτυρο και φρέσκια φράουλα.

Δεκατιανό
Ένα πολύσπορο σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και κανέλα Κεϋλάνης.

ΑπογευματινόΉ καλύτερα after workout smoothie με γάλα αμυγδάλου, μπανάνα, βρώμη και φυστικοβούτυρο.
Γενικά θεωρώ ότι δε πρέπει να είμαστε ενάντια σε κανένα είδος διατροφής. Όλα είναι χρήσιμα αρκεί να υπάρχουν αγνές πρώτες ύλες, να μην υπερβάλουμε στην ποσότητα και να τα καταναλώνουμε την σωστή ώρα και στα πλαίσια μιας δραστήριας μέρας.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιλέγουμε για την οικογένεια μας πρέπει να παράγεται με ηθική χωρίς να επιβαρύνεται η φύση.Ποιον εμπιστεύεσαι για να δοκιμάζει πρώτος όσα φτιάχνεις; 
Συνοδοιπόρος μου σε αυτό το ταξίδι είναι η γυναίκα μου, η οποία έζησε την ιστορία από την αρχή και υπομένει τις ιδέες που έχω καθημερινά. Ανταμείβεται για αυτό με δοκιμές συνταγών και καθημερινά πρωινά που της φτιάχνω με τα προϊόντα.

Τι άλλαξε στον τρόπο σκέψης σου και στη ζωή σου γενικά η διαδικασία της δημιουργίας της Kiss the Earth; 
Η Kiss the Earth δημιουργήθηκε σε μια φάση που ένιωθα ότι πρέπει να κάνω μια εσωτερική αναπροσαρμογή και να εκφράσω με κάποιο τρόπο την αντίληψη που έχω για τα τρόφιμα. Θεώρησα ότι στην εποχή μας δε μπορείς να μιλάς για ένα προϊόν και να είναι αποκομμένο από τον τρόπο ζωής και αντίληψης σου. Όλα αυτά τα μάζεψα σαν κομμάτια από πάζλ, τα έβαλα κάτω και βγήκε η Kiss the Earth. 

Σ ‘ ένα σουρεάλ παράλληλο σύμπαν, ποιος χαρακτήρας από ταινία ή σειρά θα ήθελες να τρώει φανατικά τα προϊόντα σου; 

Θα μου άρεσε πολύ να είναι φανατικός των προϊόντων μου ο Agent Cooper από τα Twin Peaks. Ήταν ένας τύπος που έκανε καθημερινά λίγη άσκηση, ανέλυε πολύ ότι γινόταν γύρω του και δε πανικοβάλλονταν εύκολα. Παράλληλα, ήταν και φανατικός του καλού καφέ όπως εγώ. 

Η αγαπημένη σου συνήθεια που σε ηρεμεί και σε κάνει χαρούμενο όταν έχεις ελεύθερο χρόνο.
Η μουσική είναι το χόμπι μου. Ακούω ραδιόφωνο καθημερινά, ψάχνω λίστες στο spotify και αγοράζω ακόμα cd κυρίως αφρικανικής ή λατινοαμερικάνικης μουσικής από περασμένες δεκαετίες.

Τα τραγούδια που θα μπορούσαν να είναι το soundtrack του Kiss the Earth.

Θα ήταν ένα πολύπλευρο soundtrack γεμάτο από διαφορετικά είδη και εποχές. Θα είχε δυναμισμό, αισιοδοξία και κίνηση.

*Πέρνα μια βόλτα από εδώ και δες πού μπορείς να βρείς τα προϊόντα της Kiss the Earth σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο και Μυτιλήνη. 


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track
Τίτλος
Καλλιτέχνης

Background