feeling it slow over this dream

Ο Κωνσταντίνος Καλφακάκος διαλέγει τις 5 γεύσεις που πρέπει να έχει το Καλοκαίρι σου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΤΙΣ 29 Ιουλίου 2016

Αν το ελληνικό καλοκαίρι ήταν φρούτο, τότε θα ήταν το καρπούζι. Έντονο και γεμάτο υγρασία.
Οι περισσότερες ταβέρνες θα το σερβίρουν ως επιδόρπιο, ενώ κάποιοι το προτιμούν όταν κάνει παρέα με τη Φέτα. Έσύ ακολούθησε την παραδοσιακή συνταγή από τη Μήλο και κάνε το πίτα για να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου χωρίς πολύ κόπο. Τα υλικά, 1 κιλό καρπούζι καθαρισμένο από τα κουκούτσια του, περίπου 2 κούπες αλεύρι, μέλι, σουσάμι, ελαιόλαδο και λίγη κανέλα. Πολτοποίησε το καρπούζι και δούλεψε τα υλικά με τα χέρια. Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι ημίρρευστο, σαν χυλός, επομένως πρόσθεσε το αλεύρι σταδιακά και με σύνεση. Ψήσε για μια ώρα στο φούρνο στους 170 βαθμούς και άσε το να κρυώσει πριν σερβίρεις.

 
Ο Bασιλικός είναι το κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό μυρωδικό στη χώρα μας. Πολλοί λένε πως κρατάει τα κουνούπια μακριά και εσύ κάθε φορά που περνάς δίπλα από ένα φουντωτό, περήφανο Βασιλικό θέλεις να τον χαϊδέψεις ώστε να κρατήσεις για λίγο τη μυρωδιά του στα χέρια σου. Δοκίμασε τον φρέσκο σε σαλάτες και σάλτσες ή κάνε τον cocktail. Βάζοντας τον να “κάνει παρέα” με τσικουδιά, ζάχαρη, πάγο, λεμόνι και λίγη σόδα.
 
BASIL-667
 
Αν πάς διακοπές σε νησί, αναζήτησε τα τοπικά τυριά τους. Η Έλλάδα έχει μια τεράστια ποικιλία από τυριά τα οποία ωριμάζουν με ποικίλους τρόπους.Μερικά παραδείγματα είναι η κρητική γραβιέρα που ωριμάζει μέσα σε σπηλιά ή θαμμένη στην άμμο.
Η Ξινόλα από τη Σίκινο, φρέσκο αιγοπρόβειο τυρί, που όπως προδίδει το όνομα του, έχει έντονη τη γεύση του ξινού. Η Μανούρα Σίφνου, που φτιάχνεται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα και ωριμάζει στα κατακάθια του κρασιού, αποκτώντας έτσι μια έντονη γεύση στην οποία θα ανιχνεύσεις και το κρασί.Το Τουλουμοτύρι από την Λέσβο ή την Κέα, με την έντονη αλμυρή γεύση του που σχεδόν σου καίει τον ουρανίσκο, παράγεται από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα και ωριμάζει στο τομάρι του ζώου, από την τριχωτή πλευρά του.Τα έχω δοκιμάσει όλα και είναι εξαιρετικά. Eσύ όπου και να πας αναζήτησε τα τοπικά τυριά και μέσα από αυτά θ’ ανακαλύψεις την παράδοση και τις συνήθειεςτου μέρους που θα επισκεφθείς.
 
Τοπικό, παραδοσιακό προϊόν που παραπέμπει σε παραλιακά μέρη. Το ούζο δεν είναι μόνο για να συνοδεύει τα καλαμαράκια σου. Μπορείς να το κάνεις και cocktail. Οπως η Sambuca ταιριάζει με το χυμό λεμόνι, έτσι συμβαίνει και με το ούζο. Εσύ μπορείς να το πας στο επόμενο επίπεδο και να δοκιμάσεις μια μίξη την οποία βρήκα πειραματιζόμενος στα χρόνια του πανεπιστημίου.
Ανακάτεψε μια μεζούρα ούζο με πάγο, στύψε μισό lime ή λεμόνι, γέμισε το υπόλοιπο ποτήρι με χυμό βύσσινο και ανακάτεψε λίγο ακόμα. Το έχω ονομάσει Alisson, επειδή την περίοδο που το ανακάλυψα άκουγα το δίσκο Black Cherry της Alisson Goldfrapp και κάπως έτσι το όνομα μου φάνηκε προφανές. Κάνε το όλο πράγμα εμπειρία, πίνοντας αυτό το ποτό στο μπαλκονάκι και ακούγοντας το Relaxin’ With Cherry του Kid Loco.
 

 Εκεί προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη τα σύκα υπάρχουν σε αφθονία. Αυτό το αυτοφυές μεσογειακό δέντρο υπάρχει σχεδόν σε όλα τα προάστια και τα χωριά της χώρας. Οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει να τα τρώνε ωμά ή ξερά, σκέτα ή σε σαλάτες.
Έσύ μπορείς να κάνεις περισσότερα, φτιάχνοντας γλυκόξινο chutney για να συνοδέψεις τα κρέατα ή τα σκληρά τυριά που σου αρέσουν, να τα ψήσεις μαζί με χοιρινό και πατάτες στο φούρνο, να τα κάνεις τάρτα και πολλά άλλα. Άσε τη φαντασία σου
ελεύθερη για το τελευταίο φρούτο του καλοκαιριού και όλα τα ωφέλιμα συστατικά που έχει να σου προσφέρει.  
 

syka-1000

Κωνσταντίνος Καλφακάκος  είναι ένας Αθηναίος τρίτης γενιάς που θέλει να μαθαίνει συνέχεια πράγματα για την πόλη που αγαπά και ζει αλλά θα ήθελε να κατάγεται από ένα χωριό ή νησί για να επισκέπτεται κάθε Πάσχα. Ξεκίνησε να εργάζεται σαν ηθοποιός σε μικρή ηλικία, για να συνεχίσει αργότερα με αυτό που τον γεμίζει περισσότερο απ’ όλα. Τη μουσική. Τον ακούς κάθε Παρασκευή  18:00-20:00 στο Join Radio.

 


Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track
Τίτλος
Καλλιτέχνης

Background