flowers in the big parade deep inside your heart

Με το «άλλο χέρι»: 13 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΣΤΙΣ 13 Αυγούστου 2018

Με ποιο χέρι γράφεις; Με ποιο κάνεις τις δουλειές; Ποιο είναι το… «καλό» σου χέρι; Το δεξί ή το αριστερό; Παραδόσεις και θεωρίες συνοδεύουν αυτή την ερώτηση, διαχωρίζοντας τους ανθρώπους βάσει των χεριών τους.

Στις ευρωπαϊκές γλώσσες -και βάσει της λατινικής λέξης για το αριστερό, «sinistra» – η έννοια που συνόδευε τους αριστερόχειρες κατέληξε να σημαίνει «άτυχος» και, τελικά, «κακός». Στα Γαλλικά πάλι, η λέξη για το «αριστερά», «gauche», έφτασε να έχει κάποτε την έννοια του «αδέξιος» ή «ανάγωγος». Στα Ιταλικά η λέξη «mancino» είχε ταυτόχρονα την έννοια «ύπουλος» ή «απατηλός» ενώ στα Γερμανικά οι Γερμανοί το «linkisch» σήμαινε και «παράξενος». Στην Ελλάδα, όποιος έχει ως βασικό χέρι του το αριστερό, επί πολλά χρόνια συνοδευόταν από επίθετα όπως «ανάποδος» και, φυσικά -το πιο παράλογο, ever- φανέρωνε και τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Σε κάθε περίπτωση η 13η Αυγούστου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αριστερόχειρων το 1992, από το Κλαμπ Αριστερόχειρων της Μεγάλης Βρετανίας και με τον χρόνο απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια.

Όπως γράφει και στο «Σαν σήμερα», αυτή η Ημέρα ως στόχο έχει την ενημέρωση των αριστερόχειρων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ζώντας σ’ έναν κόσμο δεξιόχειρων. Λες και δεν τις ξέρουν, δεν τις βιώνουν…

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι 40 συγκεκριμένα γονίδια συμβάλλουν στο να γεννηθεί κάποιος άνθρωπος με προτίμηση χειρισμού στο αριστερό του χέρι. Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι κατά 75% η τάση ενός νεογέννητου να είναι αριστερόχειρας συνδέεται με το περιβάλλον ή/και τον τρόπο ζωής που είχε η μητέρα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Μαμά; Οι άνθρωποι δεν είναι, μάλιστα, μόνοι τους ούτε σε αυτόν τον τομέα… Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα είδη ζώων και πουλιών, όπως τα καγκουρό και το https://en.wikipedia.org/wiki/Cockatoo cockatoo, χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι/νύχι για να φάνε! Γίνατε σοφότεροι, έτσι;

Και κάπου εδώ έρχονται κι άλλα αναρίθμητα -σχετικά, πιθανά κι απίθανα- στατιστικά στοιχεία… όπως το ότι οι αριστερόχειρες είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες και τις ημικρανίες. Οι άντρες είναι πιο πιθανό να είναι αριστερόχειρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η πλειονότητα των αριστερόχειρων ζωγραφίζει φιγούρες, που βλέπουν προς τα δεξιά. Υπάρχει μεγάλη στατιστική πιθανότητα το ένα από τα δίδυμα να γεννηθεί αριστερόχειρας. Η δυσαρθρία και η δυσλεξία εμφανίζονται συχνότερα στους αριστερόχειρες, ειδικότερα σε όσους έχουν εξαναγκασθεί να αλλάξουν χέρι γραψίματος στην παιδική τους ηλικία. Οι αριστερόχειρες είναι πολλές φορές απρόθυμοι να δουν υποβρυχίως, αν και βλέπουν, τελικά, καλά εκεί κάτω.

Οι αριστερόχειρες συνήθως διαπρέπουν στο τένις, στο μπέιζμπολ, στην κολύμβηση και την ξιφασκία, ενώ έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να είναι ομοφυλόφιλοι. Οι αριστερόχειρες εισέρχονται στην εφηβεία 4 με 5 μήνες νωρίτερα από τους δεξιόχειρες. Όσοι είθισται να γράφουν με το αριστερό χέρι, υποφέρουν περισσότερο από αϋπνίες και δυσκολεύονται να κοιμηθούν αμέσως. 4 από τους 5 σχεδιαστές των υπολογιστών Macintosh ήταν αριστερόχειρες. Μιλώντας για υπολογιστές, υπάρχουν 1.447 αγγλικές λέξεις που μπορούν να γραφτούν μόνο με το αριστερό χέρι σε ένα πληκτρολόγιο QWERTY. Μόλις 187 λέξεις μπορούν να γραφτούν μόνο με το δεξί.

Πολλοί αριστερόχειρες είναι καλύτεροι στις επιδόσεις στο κρεβάτι σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες. 1 στους 4 αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος της NASA «Απόλλων» ήταν αριστερόχειρες – 250% περισσότερο από το φυσιολογικό επίπεδο. Περισσότεροι από 2.500 αριστερόχειρες τραυματίζονται κάθε χρόνο εξαιτίας της χρήσης διαφόρων αντικειμένων που προορίζονται για δεξιόχειρες.

Και βέβαια υπάρχει κι η άλλη άποψη. Αυτή του Κλαμπ των Αριστερόχειρων που λέει πως είναι γενικώς πιο έξυπνοι, όμορφοι, ευφάνταστοι και πολυτάλαντοι από τους δεξιόχειρες. Ίσως γιατί -και εδώ συμφωνούν και οι μελέτες- οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου τους περισσότερο. Αυτό είναι πιθανώς και ο λόγος που έχουν πιο καινοτόμο τρόπο σκέψης, είναι πιο δημιουργικοί και με μεγαλύτερη κλίση προς την τέχνη, τον χορό και τη μουσική. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πολλοί αριστερόχειρες ανάμεσά μας. Υπάρχουν και κάποιοι, όπως ο υπογράφων, που ξεκίνησε να γράφει με το αριστερό χέρι στα δύσκολα χρόνια της Μεταπολίτευσης και η δασκάλα τον υποχρέωνε, χτυπώντας τον, να γράφει «με το άλλο, το καλό το χέρι, γιατί χρησιμοποιείς αυτό; Αριστερός είσαι;».

Να τους αγαπάτε τους αριστερόχειρες. Αν μη τι άλλο, είναι ξεχωριστοί – αποτελούν το 10 με 12% των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.   

Αλέξης Μαντάς

Tagged as

Join Radio

#ΑλλαξεΤονΑεραΣου

Current track
Τίτλος
Καλλιτέχνης

Background